Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Το νερό του Ανάβαλου

Η Αργολίδα ταλαιπωρείται για πολλά χρόνια από τη λειψυδρία. Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, παράρτημα του οποίου λειτουργεί στο Ναύπλιο, έστειλε φοιτητές για να διαπιστώσουν σε τι οφείλεται το έλειμμα. Αφορμή, αυτό για το οποίο κάποιοι ισχυρίζονται πως εξ αιτίας του θα γίνει ο επόμενος πόλεμος στη Γη: Το νερό.

«Ανάβαλος», ονομάζεται μια περιοχή στο Ν. Αργολίδος όπου πριν από λίγα χρόνια κατασκευάστηκε μια μονάδα αξιοποίησης του αναβλύζοντος υφάλμυρου νερού μέσα στη θάλασσα, το οποίο στη συνέχεια διοχετεύεται στον Αργολικό κάμπο για αγροτική χρήση. Όμως, το έργο αυτό δεν προβλέπεται να αξιοποιεί στο μάξιμουμ το νερό με αποτέλεσμα εκατομμύρια κυβικά να χύνονται στη θάλασσα. Μετά όμως από πολλές και διάφορες μελέτες ο Ανάβαλος θεωρείται σήμερα η μόνη αξιόπιστη λύση για την άρδευση και ύδρευση της Αργολίδας.

Η μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα του Ανάβαλου, μέσω ειδικών καναλιών, προς διάφορες περιοχής του κάμπου, μεταξύ αυτών και στο χωριό μας (απ’ όπου οι δύο φωτογραφίες της παρούσας ανάρτησης), στο βαθμό που επιτυγχάνεται, έχει αποδειχθεί ευεργετική για τη γεωργία.

1 σχόλιο:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Από μικρή θυμάμαι να μιλάνε για τον Ανάβαλο.
Πολλά καλοκαίρια (με τα παιδιά μικρότερα), είχαμε πρόβλημα με συνεχείς διακοπές του νερού. Τρέχαμε με τα μπιτόνια σε μια πηγή στο Δρέπανο. Ακόμη και τώρα δεν το εμπιστεύομαι το νερό του Ναυπλίου
Μακαρι να το αξιοποιήσουν για την ύδρευση

Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών